Hoito ohjeita kipsatulle kädelle ja mobilisaatio kipsin poiston jälkeen

1. Hoito-ohjeita kipsatulle kädelle

Nämä ohjeet sain Haartmannin sairaalasta, missä ensimmäisen kipsaus tehtiin.

A. Tarkkaile kipsattua kättä
- Sormien tulee pysyä liikkuvina ja hyvän värisinä, ne eivät saa sinistyä
- Kipsi ei saa painaa
Murtunutta kättä särkee ja se turpoaa helposti heti kipsauksen jälkeen, ensiapu tähän on käden KOHOASENTO esim. tyynyjen avulla.

B. Kipsiä ei saa kastella, koska kipsi sulaa kastuessaan. Ei saunaan kipsin kanssa.
Kuiva kipsi murtuu helposti, joten kipsiä ei saa väännellä.

C. Kipsatun käden kuntoutus alkaa heti kipsauksen jälkeen:
- Vapaina olevia sormia on liikuteltava ahkerasti verenkierron vilkastuttamiseksi.
- Kipsin ulkopuolella olevien nivelien liikuttelu on tärkeää.
- Jännitä ja rentouta kipsin sisällä olevia lihaksia, etteivät ne menetä voimaansa.

D. Seuraavissa tapauksissa on heti otettava yhteyttä lääkäriin:
- Jos kipsi murtuu.
- Jos särky ja turvotus jatkuu KOHOASENNOSTA huolimatta.
- Jos kipsi painaa tai puristaa.
- Jos kipsi alkaa haista märkäiselle
- Jos sormien verenkierto on estynyt / niiden väri on muuttunut sinertäväksi tai tunto huononee.

Oman kokemukseni perusteella lisäisin vielä seuraavan suosituksen: mene vaihdattamaan kipsi, 
- jos turvotus lisääntyy kun leikkauksessa laitettu kipsi on vaihdettu toiseen,
- jos ainoa siedettävä asento kädelle on KOHOASENTO,
- jos sormissa alkaa tuntua "vetoa" tai kiristystä,
- jos sormet alkavat koukistua.

Jos kipsi tuntuu liian kireältä ja jos sen alle laitettu putkilo puristaa, se voi lisätä käden turvotusta ja jäykistymistä sekä aiheuttaa kiristyksen tunnetta kädessä. Käteen saattaa muodostua ongelmia ja sen kuntoutuminen vie paljon enemmän aikaa.

E. Kun kipsi on poistettu, on hyvä kylvettää ja rasvata tai öljytä kipsin alla ollutta ihoa.(fysioterapeutti suositteli minulle Ceridal-ihoöljyä)

Kipsistä vapautettua raajaa saa liikutella ja rasittaa lääkärin antamien ohjeiden mukaan. 

2. Käsi- ja sormijumppa kun ranne on kipsattu tai lastassa

Alla olevat jumppaohjeet olen saanut sairaaloista ja venytysohjeet osittain oman kokemuksen kautta.
Harjoitukset voi aloittaa heti kipsin kuivuttua. Tee liikkeet perusteellisesti ja toista jokainen liike 10 kertaa. Tee harjoitukset 3 - 5 kertaa päivässä. 

Käytä kättä päivittäisissä askareissa mahdollisuuksien mukaan, mutta vältä painavien esineiden nostamista 100 ensimmäisen päivän aikana murtuman tai luuleikkauksen jälkeen.

Joissakin tapauksissa käteen laitetaan, viimeisiksi viikoiksi, kipsin sijaan rannetuki, jonka voi ottaa pois jumpan ajaksi ja tehdessä kevyitä askareita. Tällöin käsi yleensä jäykistyy vähemmän.

Peukalon koukistus ja liikkuvuus

Koukista peukalo hitaasti kohti pikkusormen tyveä ja ojenna peukalo suoraksi sivulle. Toista 10 kertaa.
Vie peukalo hitaasti yhteen yksitellen kunkin sormenpään kanssa sormea samalla koukistaen, ojenna sormi täysin suoriksi kosketusten välillä. Toista 10 kertaa per sormi.

Sormien koukistus - ojennus

Käden ollessa pystyasennossa purista ensin käsi lujasti nyrkkiin, pidä asento 10 sek ajan, ojenna sen jälkeen sormet mahdollisimman suoriksi, venyttäen sormia taaksepäin ja pidä asento 10 sek ajan. 

Tämä liike auttaa myös, jos sormet tuntuvat jäykiltä tai kireiltä. Toista liike 5 - 10 kertaa ja tee sitä useamman kerran päivässä.

Sormien venytys haralleen

Ojenna sormet mahdollisimman suoriksi ja levitä ne haralleen, niin leveälle kuin mahdollista ja pidä 10 sekunnin ajan. Vie sormet yhteen ja toista liike muutaman kerran. 

Kyynärpään koukistus ja ojennus (jos vapaa)

Pidä käsi vartalon vieressä. Koukista käsi kyynärpäästä niin ylös kuin mahdollista. Sen jälkeen ojenna kyynärnivel suoraksi, niin pitkälle kuin se menee.

Olkanivel

a. Nosta käsivarsi etukautta ylös, kunnes olkavarsi koskettaa korvaa.
b. Seiso selkä seinää vasten. Nosta käsivarsi sivukautta ylös, suorana. Liu'uta olkavartta seinää pitkin alaspäin.
c. Nosta kädet ylös ja vie ne niskan taakse, niin että sormet koskettavat toisiaan. Vie sen jälkeen kyynärpäitä taaksepäin.
d. Vie kipsattu käsi selän taakse ja koeta koskettaa kädellä vastakkaista lapaluuta.

Turvotus kädessä ja sormissa kun käsi on kipsissä tai lastassa


Jos kädessä on turvotusta, pidä kättä mahdollisimman paljon pystyasennossa ja toista "Sormien koukistus - ojennus" liikkeitä hitaasti, aivan kuin pumppaisit pois turvotusta. Tämä harjoitus ei aina auta, etenkin silloin, kun turvotuksen syynä on liian tiukka kipsaus.

Jos kädessäsi on rannetuki ja sen alla oleva putkilo tuntuu liian tiukalta, voit vaihtaa putkilon itse. Sairaaloissa saattaa olla säästösyistä yhtä ainoaa kokoa putkiloa, mutta apteekeista voi ostaa väljempiä putkiloita.

3. Käden ja sormien mobilisaatio kipsinpoiston jälkeen


Sekä kipsauksen aikana että kipsauksen jälkeen ranne, käsi tai sormet tarvitsevat voimistelua, ohjeet saat käden kuntoutukseen erikoistuneelta fysioterapeutilta.

Käsi- ja sormijumppaa tulee tehdä joka päivä, hyvä sääntö on kahden tunnin välein. Tee liikkeet hyvin hitaasti ja samalla venyttäen, eli vie liike mahdollisimman pitkälle ja pidä loppuasento jonkin aikaa. 
Eri liikkeet vaikuttavat käteen eri tavalla, joten kokeile kaikkia. Jos jotain liikettä tehdessä kädessä tuntuu kiristystä tai jäykkyyttä, sitä liikettä täytyy sillä hetkellä tehdä enemmän.

Keskustele käden kuntoutukseen erikoistuneen fysioterapeutin kanssa sinulle sopivista liikkeistä, voimaharjoittelusta ja sen aikataulusta. Jumpan lisäksi käytä ja liikuta kättä mahdollisimman monipuolisesti normaaleissa arkiaskareissa. 

Nämä hoito-, jumppa- ja venytysohjeet on saatu sairaaloista ja fysioterapeuteilta. 

Peukalon koukistus ja liikkuvuus

Koukista peukalo hitaasti kohti pikkusormen tyveä ja pidä asento 5 - 10 sek ajan. Avusta tarvittaessa. Ojenna peukalo suoraksi sivulle. Toista 5 - 10 kertaa.
Vie peukalo hitaasti vuorotellen yhteen muiden sormenpäiden kanssa, ojenna sormet kosketusten välillä. Toista 5 kertaa per sormi. Tämä harjoitus annettiin tehtäväksi jo kipsauksen aikana. Harjoittele sen jälkeen pieniin esineisiin tarttumista.

Kärkinivelien koukistus (DIP-nivel).

Jos sinulla ei ole käytössä kiekkoa, tee liike niin, että taivutat yksitellen kunkin sormen kärkiniveltä koukkuun ja pidät samalla PIP-niveltä suorana toisen käden avulla. Pidä sormenpäätä koukussa 5 - 10 sek ajan ja ojenna sormi suoraksi. Toista 5 - 10 kertaa.

Keskinivelen koukistus (PIP-nivel)

Tee liike samalla tavalla kukin sormi yksitellen, mutta koukista keskiniveltä, ja pidä koukistus 5 - 10 sek ajan. Ojenna sormi suoraksi. Toista 5 - 10 kertaa.


Yhden sormen taivutus kerrallaan

Pidä sormet suorina ja taivuta hitaasti yhtä sormea kohti kämmentä. Liike on helpompi tehdä, jos pidät muut sormet paikoillaan toisen käden avulla. Pidä taivutus 5 - 10 sek ajan ja ojenna sitten sormi täysin suoraksi. Toista 3 - 5 kertaa.

Huom: Jos hiukankin koukussa olevia sormia koukistelee paljon, ne koukistuvat entistä enemmän. Vastapainoksi tarvitaan venytystä suoraksi kovaa alustaa vasten ja sormien ojennusta suoraksi venyttäen 10 sekunnin ajan sekä mahdollisesti sormilastoja päiväkäyttöön.


Tyvinivelien ( rystysten) koukistus

Taivuta sormet tyvinivelestä suoraan kulmaan, pidä 5 - 10 sek ajan. Ojenna sormet suoraksi ja pidä 5 - 10 sek. Toista 5 - 10 kertaa.

Kämmenen rullaus pallon avulla

Laita käsi sopivan kokoisen pallon päälle ja rullaa pallon kanssa alkaen kämmenen alareunasta sormien kärkiin asti. Toista 30 kertaa.


Sienen tai pallon puristus


Aloita käden voimaharjoittelu puristelemalla sopivan kiinteää pesusientä. 



Puristelun apuvälineenä voi käyttää myös palloa, jos se on  sopivan kokoinen ja sopivan tukeva. Tämän leluosastolta löytyneen pallon läpimitta on n 6,5 cm ja puristamalla saan sen litistymään alle 3 cm:n paksuiseksi kiekoksi. Kun käsi vahvistuu, pallon voi vaihtaa tukevampaan.

Jyvien puristelu

Laita kuntoutettava käsi puuvillaiseen pussiin, jossa on 2 kg jyviä ja tee kädellä jyvien kanssa kourinta- ja puristeluliikkeitä, näin jäykät sormet ja käsi vetreytyvät.  Pyydä tarkemmat ohjeet erikoistuneelta fysioterapeutilta. 
Jyväpussia voi myös lämmittää mikrossa 4 - 5 minuutin ajan ennen harjoituksen tekoa.
Katso kohta: Käden lämmitys. Jyvissä lämpö säilyy pitkään. 

Venytyksiä sormille ja kädelle

Sormien venytys haralleen

Ojenna sormet mahdollisimman suoriksi ja levitä ne haralleen, niin leveälle kuin mahdollista ja pidä 10 sekunnin ajan. Vie sormet yhteen ja toista liike muutaman kerran. Tämä liike edistää samalla rystysten hyvää toimintaa.

Kouluaikana tapahtuneen lentopallotörmäyksen jälkeen oikean käteni pikkusormen rystynen alkoi jokin aika sitten toimia ajoittain "hammasratasmaisesti". Kun näin tapahtuu, teen venytystä haralleen ja se auttaa. Jos oikean käden pikkusormessa tuntuu koukistettaessa jäykkyyttä, teen myös venytystä koukkuun ja ojennusta, mutta tässä tapauksessa ojennan sormet hitaasti haralleen ja pidän 10 sekunnin ajan.


Krampin poisto

Sekä ranneleikkauksen että sormileikkauksen jälkeen, kun kipsi oli poistettu, kädessäni oli krampin tunnetta, ja sormet vetäytyivät enemmän koukkuun. Myös jos teet käsilläsi tarkkaa työtä pitkiä aikoja lepuuttamatta niitä, ne voivat mennä kramppiin. Tästä syystä esim. joissakin käsityökirjoissa on venytysohjeet krampin poistoon. Sormien ja kämmenen venyttely auttaa tällöin, ja sen voi tehdä joko toisen käden avulla vetäen sormia taaksepäin tai venyttäen sormia pöydän reunaa vasten. Tee käsillä myös muita venytysliikkeitä ja hiero niitä.

Tämä venytys on hyvä myös kiekon puristelun jälkeen tai sen jälkeen kun on tehnyt venytystä koukkuun / ojennusta suoraksi.

4. Ranteen venytys ja mobilisaatio kipsauksen jälkeen  

Jäykkä ranne tarvitsee erilaisia venytyksiä kipsauksen jälkeen. 

Vesijumppa on paras ja nopein keino lisätä ranteen liikkuvuutta (katso Kappale 5). Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tähän, tee alla olevia harjoituksia. Keskustele käden kuntoutukseen erikoistuneen fysioterapeutin kanssa sinulle sopivista muista ohjeista.

Ranteen kierto

Tue kyynärvarsi pöydän päälle kämmen alaspäin, käännä sitten kämmen ylöspäin ja pidä 10 sek ajan. Toista 3 - 5 kertaa.

Voit tehdä venytyksen myös siten, että laitat kyynärpään kiinni kylkeen ja kierrät kyynärvartta hitaasti siten, että kämmen näyttää vuoroin ylös- ja alaspäin ja pidät asennon aina 10 sek ajan (kuva oikella).

Ranteen venytys 

Venytyksen voi tehdä esim siten, että painaa käden matalaa pöytää vasten ja kääntää ranteen pystympään asentoon niin, että venytys tuntuu ranteen sisäpuolella ja pitää 10 sek ajan. Toista 3 kertaa.

Ranteen venytys taaksepäin ja eteenpäin ilman painoa

Tue kyynärvarsi pöydän reunalle, niin että kämmen on alaspäin reunan ulkopuolella. Vie sormia nyrkkiin ja nosta rannetta ylöspäin (taaksepäin) ja  pidä 1 sek ajan. Ojenna sitten sormet suoriksi ja taivuta rannetta alaspäin (eteenpäin) ja pidä 10 sek ajan.

Ranteen venytys taaksepäin ja eteenpäin painon kanssa

Voit tehostaa ranteen nostoa ylöspäin ja taivutusta alaspäin ottamalla käteen korkeintaan puolen kilon
(500 g) painon. Sormileikkauksen jälkeen fysioterapeutti suositteli minulle tätä liikettä, kun leikkauksesta oli kulunut yksi kuukausi. Tarkista käden kuntoutukseen erikoistuneelta fysioterapeutilta, milloin voit aloittaa harjoittelun painojen kanssa.

Ranteen venytys sivulta toiselle sormet ristissä

Tue kyynärpäät pöydälle kädet koholla ja risti sormet.
a) Taivuta ranteita rauhallisesti sivulta toiselle sekä eteen - taakse.
b) Kierrä käsiä vuorotellen kämmenselkä kohti kasvoja ja poispäin.
Tee hitaasti 5 - 10 kertaa.

Ranteiden ja kämmenten kääntö sormet ristissä

Risti kädet vartalon eteen kämmenet kohti vartaloa ja käännä sitten kämmenet hitaasti itsestä poispäin, toista muutaman kerran.
Tämän harjoituksen sain Tunisiassa fysioterapeutilta kun kipsin poistosta oli kulunut hiukan yli kolme kuukautta. Ensimmäisenä päivänä en pystynyt tekemään sitä, seuraavana päivänä pystyin.

5. Vesijumppa ja uinti

Vesijumppa ja uinti lämpimässä vedessä on erittäin hyvä kuntoutuskeino jäykälle ranteelle, se lisää ranteen liikkuvuutta. 
Vesijumpan voi aloittaa heti, kun kipsi on poistettu ja mitä nopeammin aloittaa, sitä nopeammin saa tuloksia. 
Esim. Mäkelänrinteen uimahallissa on vesihieronta- ja virkistysallas, jonka vesi on hiukan lämpimämpää kuin uima-altaassa; sitä käytetään myös terapia-altaana.

Tämä kämmentä pehmeästi venyttävä sininen vesijumppaväline oli käytössä kylpylässä Tunisiassa  samoin kuin keltainen vaahtomuovinen kiekko.
Kylpylässä oli lämmin merivesiallas 30° C ja mahdollisuus saada yksilöllistä kuntoutusta. 

Oma ohjelmani sisälsi pääasiassa kahdentyyppisiä liikkeitä:
- Etenin altaassa kävellen nostaen polvia voimakkaasti ylöspäin ja samalla tein käsillä erilaisia ranteen kiertoliikkeitä ja venytysliikkeitä (ylöspäin ja alaspäin), pitäen käsissä vastusta lisäävää kevyttä vesijumppavälinettä.
- Etenin pitkin altaan reunaa ottaen kiinni kaiteesta rannetta kääntäen ja otetta vuorotellen (yläote ja alaote), tässä harjoituksessa jalat eivät koskeneet pohjaan.

Vesijumpan avulla ranteeni liikkuvuus lisääntyi yhden viikon aikana paljon enemmän kuin 
mobilisaatiojumpan avulla kolmen edellisen kuukauden aikana.

6. Käden lämmitys

Käden lämmitys lisää käden ja sormien liikkuvuutta, poistaa kiristyksen tunnetta ja vetreyttää kättä. Lämmitys helpottaa myös sormien venytystä suoraksi ja sormuslastojen laittoa sormiin.

A) Lämmityksen voi tehdä puuvillakankaasta ommellulla jyväpussilla, jossa on 2 kg jyviä ja jota on lämmitetty mikrossa 4 - 5 minuuttia (kuva oikealla). Jyvissä lämpö säilyy pitkään.
Pussin sisällä kättä voi liikutella ja tehdä puristeluliikkeitä, samalla käsi saa kevyttä hierontaa. Pyydä tarkemmat ohjeet erikoistuneelta fysioterapeutilta. 

B) Pikalämmityksen voi tehdä myös pienellä lämpötyynyllä (sähköllä lämpiävä).

C) Lämmin vesi tai suihku lämmittää ja vetreyttää kättä ja käteen suunnattu voimakas suihku aktivoi pintaverenkiertoa. Kotona käsi ja sormet saavat hyvää liikuntaa kun pesee pyykkiä käsin lämpimässä vedessä.

D) Vetoisissa ja ilmastoiduissa tiloissa kättä voi pitää lämpimänä käyttämällä hansikkaita tai kynsikkäitä (kuva vasemmalla). 
Myös yöllä kädet pysyvät lämpiminä kynsikkäiden avulla ja tämä vähentää  jäykkyyttä käsissä aamulla. Valitse malli, joka ei kiristä.

E) Yöllä käden voi pitää lämpimänä laittamalla se tyynyn alle.

7. Ihon hoito & arven hieronta

Ihon hoito kipsin poiston jälkeen 

Jos käsi on kipsissä pitkään, useita viikkoja, sen pinnalle  muodostuu "kuollutta" ihoa. Kipsinpoiston jälkeen ihoa voi käsitellä ihoöljyllä (Ceridal), sen avulla saa osan "kuolleesta" ihosta heti pois. 
Ihon öljyämistä tai voitelua tulee jatkaa kotona aina suihkun ja pesun jälkeen. Kättä voi myös liottaa lämpimässä vedessä, se helpottaa  "kuolleen" ihon irtoamista.  
Kipsin alla ollutta ihoa kannattaa kuitenkin hieroa, voidella ja kuivata varovasti.

Arven hieronta

Arven hieronta ja hoito

Jos käsi on leikattu, arven hieronnan voi aloittaa tikkien poiston jälkeen. Hiero arpea pyörittäen ihoa siten, että arpi liikkuu. Jos arpea ei hiero tarpeeksi,  hieronta tuntuu kivuliaalta, ja silloin arpea tulee hieroa enemmän. 

Arpea kannattaa pyörittää aika ajoin hieronnan lopetuksen jälkeenkin. Jos arpi alkaa kiristää ja jos sen hieronta alkaa taas tuntua kivuliaalta, aloita arven säännöllinen hieronta uudelleen. Se auttaa.

Arven hierontaan voi käyttää jotain kuivan ihon voidetta tai öljyä, se helpottaa myös sormuslastan pujotusta sormeen. 
Arven hoitoon voi käyttää  lisäksi silikonivoidetta ( Kelo-cote), jota saa apteekista. 
Sairaalasta voi saada silikonilevyn, jonka voi laittaa yöksi arven päälle ja joka pysyy paikallaan neulotun tuubin avulla.

8. Keloidi - voiko sitä hoitaa?

Oikea ranteeni leikattiin helmikuussa 2013 ja heinäkuussa arpi näytti tältä (punaista kiekkoa puristava kuva).
Arven yläosaan kasvoi keloidi, joka kihelmöi. kutisi ja oli kosketusherkkä. Kuvien perusteella keloidi suureni vähitellen. Kokeilin keloididdn erilaisia salvoja, mutta sain niillä vain hetkellisen helpotuksen.


Tammikuun 2015 alussa (vinossa oleva käsi) kokeilin, olisiko tervaa ja pihkaa sisältävästä salvasta apua. 

Voitelin keloidia sillä useita kertoja päivässä ja pyöritin samalla arpea niin, että se irtoaa hyvin alla olevasta kudoksesta. 

Kahden viikon kuluttua ainakin kutina ja kosketusherkkyys ovat rauhoittuneet ja keloidi on vaalentunut hiukan. Tosin voiteen hieronnan jälkeen se aina punottaa hetken.
Jatkan kokeilua.

Kun vasen ranteeni leikattiin vuonna 2010, käytin arven päällä yöllä silikonilevyä, jonka sain sairaalasta. Siihen arpeen ei kasvanut keloidia. 


9. Turvotus

Ranneleikkauksen jälkeen käsi oli turvoksissa pitkään, vasta noin kuuden kuukauden kuluttua se alkoi näyttää paremmalta, paitsi että sormet olivat koukussa.
Myös leikatun käden rystyset punoittivat muutaman kuukauden ajan. Sairaalan fysioterapeutti olisi hoitanut tätä lääkkeillä, mutta koska kädessä ei ollut kipua eikä särkyä, en kokeillut niitä.

Sormi- ja rystysleikkauksen jälkeen käsi ja sormet turposivat uudelleen. Suurin turvotus sormissa laski noin neljän kuukauden kuluttua, mutta ne palautuivat aikaisempaan kokoonsa vasta noin vuoden kuluttua.
Leikkauksessa paksuntunut pikkusormen PIP-nivel oheni vielä 15 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

En tehnyt turvotukselle mitään erityistä, mutta annoin sille päivittäin vesihierontaa suihkun avulla.
Vesijumppa ja uinti ovat todennäköissti myös hyviä aktiviteetteja turvonneelle kädelle.

10. Voimaharjoittelu ja kuntosali

Käden kuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti antaa ohjeet voimaharjoittelusta ja sen aikataulusta. 

Kuntosalilla voi alkaa käydä pian kipsinpoiston jälkeen, mutta ohjelman tulee olla kädelle sopiva. Vältä painavien esineiden nostamista 100 ensimmäisen päivän aikana murtuman tai luuleikkauksen jälkeen. Kysy lisätietoja personal trainerilta tai ohjaajalta.

Ranteen kiertoliikkeiden tekeminen suuremman painon kanssa voi tuntua epämukavalta titaanilla vahvistetussa ranteessa. Muuta liikettä siten, että teet sen suorin rantein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti